Vimexx Facebook

Blog bij Vimexx op 31-01-2018

Je bent een tijdje geleden een eigen webwinkel begonnen en hebt al veel producten verkocht. Met het aantal online bestellingen gaat het goed, maar met de betalingen van klanten loopt het niet altijd even lekker. Veel klanten laten hun rekeningen tot op het laatste moment liggen of betalen zelfs helemaal niet. In dit artikel lees je hoe je hiermee om moet gaan als e-commerce ondernemer.

 

De juiste betaalmiddelen aanbieden

Je kunt betalingen stimuleren door de juiste betaalmiddelen aan te bieden. Dit zijn de betaalmiddelen waar jouw primaire doelgroep graag gebruik van maakt. Richt je je op een jongere doelgroep, dan bied je betaalmiddelen als iDEAL en Afterpay aan. Richt je je op een doelgroep die graag met de creditcard betaalt, dan is het verstandig om ook dit betaalmiddel te accepteren in jouw online shop. En richt je je op een oudere doelgroep? Dan is het wellicht ook goed om papieren acceptgiro’s te accepteren, want ouderen betalen over het algemeen graag met dit papiertje.

 

De uiterste betaaldatum communiceren

De meeste webwinkels hanteren een betaaltermijn van 30 dagen. Hanteer je een kortere betaaltermijn, bijvoorbeeld van 14 dagen, dan is het verstandig om de uiterste betaaldatum per bestelling duidelijk te communiceren. Ook als je de standaard betaaltermijn van 30 dagen hanteert, is het doorgeven van de uiterste betaaldatum verstandig om te doen. Door duidelijk aan te geven wanneer je het geld op je rekening wil hebben, stimuleer je dat klanten op tijd betalen.

 

Wees streng en stipt

Je hoeft een klant niet meteen te mailen als hij of zij 1 dag te laat is met betalen, maar na 2 dagen mag je zeker wel een mailtje sturen. Dit hoeft geen boze mail te zijn, maar het mag wel een strenge mail zijn waarin je aangeeft dat je nog geen betaling hebt ontvangen. Je geeft nogmaals het te betalen bedrag op en geeft nogmaals je rekeningnummer en vraagt de klant zijn of haar rekening alsnog te betalen.

 

Komt er nog steeds geen betaling binnen, dan stuur je op de korte termijn nog een mail. Nu mag je best wat strenger zijn en bijvoorbeeld aangeven wat er gebeurt als de klant niet betaalt. Door duidelijk het gevolg van het niet-betalen te benoemen, kun je de klant mogelijk overtuigen toch te betalen.

 

Schakel een incassobureau in

Het kost veel tijd om achter al die niet-betalende klanten aan te gaan. Als je geen zin hebt om continu mails en brieven te sturen, kun je er ook voor kiezen een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau neemt deze vervelende taken niet alleen van je over, maar is bovendien gespecialiseerd in het stimuleren van betalingen bij wanbetalers. Dit betekent simpelweg dat een incassobureau vaker succes heeft dan jij.

 

Tip: ga met een betrouwbaar incassobureau in zee. Er zijn vele incassobureaus actief in Nederland, maar niet alle bedrijven zijn even betrouwbaar en netjes. Door met een betrouwbare partij in zee te gaan, kun je de openstaande rekeningen van je klanten op een nette en prettige manier alsnog betaald krijgen.

 

- 5 van 5 sterren -