Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 30-04-2018

Een datacenter is een kleine of grote faciliteit waar ICT-apparatuur, zoals servers, worden ondergebracht. In een datacenter vind je niet zomaar wat servers, maar vind je bedrijfskritische ICT-apparatuur. Omdat het om belangrijke apparatuur gaat, is een datacenter erg zorgvuldig ingericht en bovendien uitstekend beveiligd.

 

De ICT faciliteiten in een datacenter

In een datacenter worden ICT faciliteiten ondergebracht. Denk hierbij aan bedrijfsapplicaties, maar ook aan bestanden en andere vormen van data. Deze applicaties, bestanden en andere data worden op servers opgeslagen. Deze vind je in fysieke vorm in het datacenter.

 

De beveiliging van een datacenter

Een datacenter moet uitstekend beveiligd worden. De bedrijfskritische ICT-apparatuur die er wordt opgeslagen, mag namelijk niet zomaar gestolen of beschadigd worden. Sommige datacenters bestaan uit één ruimte, andere datacenters bestaan uit meerdere ruimtes. Hoe groot een datacentrum ook is, deze faciliteit is in ieder geval altijd uitstekend beveiligd.

 

De voorzieningen van een datacenter

Een goed datacenter beschikt over diverse voorzieningen, waaronder geavanceerde automatische brandblussystemen, back-up stroomvoorzieningen en klimaatbeheersing. Dit is niet voor niets. De voorzieningen die aan een datacenter worden toegevoegd, moeten ervoor zorgen dat het datacenter honderd procent veilig is en goed kan functioneren. Het klimaatbeheersing systeem voorkomt oververhitting, de back-up stroomvoorziening treedt in werking als de stroom uitvalt en als alles dan toch mis gaat, is er in ieder geval een automatisch brandblussysteem.

 

Het verhuren van een datacenter

Sinds enkele jaren worden datacenters steeds vaker verhuurd. Ook jij kunt een deel van een datacenter huren. Dit kan een groot deel van het betreffende datacenter zijn, maar de meeste mensen kiezen ervoor een enkele server te huren in een datacenter. Het delen van een datacenter, ofwel het gemeenschappelijk gebruik van een datacenter, wordt ook wel colocatie genoemd.

Als je besluit een deel van een datacenter te huren, is het erg belangrijk een goed datacenter te zoeken. Dit is een datacenter met hoogwaardige servers, een uitstekende beveiliging en uiteraard goede voorzieningen. Denk hierbij aan klimaatbeheersing, back-up stroomvoorziening en een automatisch brandblussysteem. Het is belangrijk dat de (kostbare) server die je huurt, op de juiste plek staat.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

Meer informatie over een datacenter en Vimexx vindt je op www.vimexx.nl/infrastructuur

- 5 van 5 sterren -