Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 14-08-2018

Als je een webwinkel wil (laten) bouwen, kun je zelf kiezen in welk CMS (Content Management Systeem) je jouw online shop wil maken en beheren. Eén van de bekendste Content Management Systemen voor webwinkels, is het open-source CMS Prestashop. In dit artikel lees je meer over deze software. Zo krijg je niet alleen wat algemene informatie over Prestashop, maar lees je bovendien wat de belangrijkste voor- en nadelen van dit CMS zijn.

 

Prestashop: een korte kennismaking

Prestashop is een open-source CMS. Dit wil zeggen dat de code van Prestashop niet geheim is, maar openbaar is gemaakt door de ontwikkelaars. Developers van over de gehele wereld gebruiken de code van Prestashop om plugins, themes en andere uitbreidingen voor het CMS te maken. Door de jaren heen is Prestashop dan ook erg groot geworden.

 

Met Prestashop kun je een webwinkel op maat bouwen. Vervolgens gebruik je het CMS om jouw webwinkel te beheren, bijvoorbeeld door nieuwe producten aan het online aanbod toe te voegen, nieuwe teksten te plaatsen op de website en ga zo maar door. Met Prestashop kun je allerlei soorten webwinkels bouwen en beheren. Denk hierbij aan B2C-webwinkels, maar ook aan online shops in de B2B branche.

 

De voordelen van Prestashop

Prestashop is in een paar jaar tijd erg groot geworden in Nederland. Dit is niet zo vreemd, want dit CMS heeft diverse interessante voordelen. Ten eerste is Prestashop erg gebruiksvriendelijk. Ook als je nog nooit met dit CMS hebt gewerkt, heb je de software in een mum van tijd onder de knie. Je kunt Prestashop dan ook gemakkelijk gebruiken om je eigen webwinkel te bouwen, zelfs als je hier totaal geen ervaring mee hebt.

 

Daarnaast kun je met Prestashop een webwinkel op maat bouwen. Dit doe je door je eigen ‘look and feel’ te kiezen en deze uit te breiden met allerlei templates, plugins en functionaliteiten. Omdat er door de jaren heen zo veel templates, plugins en functionaliteiten ontwikkeld zijn voor Prestashop, heb je als gebruiker van dit CMS alle vrijheid om een webwinkel te bouwen die helemaal aan jouw eisen, wensen en verwachtingen voldoet.

 

Tot slot is Prestashop goedkoper dan diverse andere open-source systemen. Vergelijken we de prijzen van Prestashop extensies met de prijzen die andere systemen hanteren voor hun extensies, dan zijn de prijzen van Prestashop iets lager.

 

De nadelen van Prestashop

Zoals bij alle open-source systemen het geval is, heeft ook Prestashop enkele zwakke punten. Het eerste nadeel van dit CMS, is dat Prestashop volgens velen minder goede zoekmachineoptimalisatie biedt dan bijvoorbeeld Magento. Zoekmachineoptimalisatie is zeker niet onmogelijk met Prestashop, maar het zou wel moeilijker zijn dan met andere systemen.

 

Daarnaast heeft Prestashop weinig gratis plugins, themes en andere toepassingen. De meeste uitbreidingen voor jouw Prestashop webwinkel kun je enkel tegen een (kleine) betaling aanschaffen.

 

Tot slot moet je jouw Prestashop webwinkel zelf installeren. Dit komt omdat je zelf voor de hosting van jouw webwinkel moet zorgen. Als je hier totaal geen ervaring mee hebt, is dit zeker een nadeel te noemen. In dit geval is het gemakkelijker een kant-en-klare webwinkel aan te schaffen, die je niet zelfstandig en handmatig moet installeren voor gebruik.

Wel of geen Prestashop webwinkel?

Past Prestashop wel of niet bij jou? De beste manier om hier achter te komen, is door de voor- en nadelen van dit CMS tegen elkaar af te wegen. Vind je de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen? Dan kun je stellen dat Prestashop als CMS bij jou past. Vind je de nadelen toch zwaarder wegen? Dan is het wellicht verstandiger om een alternatief van Prestashop te gebruiken voor jouw webwinkel.

 

Populaire alternatieven van Prestashop zijn Magento en WooCommerce. Beide Content Management Systemen zijn uitgebreid, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Ook worden beide systemen ondersteund door Vimexx. Met oog op de hosting van jouw online shop, maakt het dus niet uit welk CMS je selecteert om jouw webwinkel te (laten) bouwen.

 

Een Prestashop webshop pakket afsluiten

Vimexx biedt meerdere Prestashop webshop pakketten aan. Als je zeker weet dat je jouw webwinkel in Prestashop wil (laten) bouwen, vergelijk je deze pakketten met elkaar. Het pakket dat het beste bij jou en jouw webwinkel past, kun je direct online afsluiten. Nu kun je direct aan de slag met het ontwikkelen van jouw eigen Prestashop webwinkel. 

 

Weet je niet zo goed welk Prestashop webshop pakket het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de Prestashop webshop pakketten die wij aanbieden. Ook kunnen wij je altijd helpen het beste webshop pakket te kiezen.

- 5 van 5 sterren -