Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 06-06-2018

In 1996 werd de tool Rsync geïntroduceerd. Vandaag de dag wordt deze tool nog altijd veel gebruikt. Dit is niet voor niets. Het gebruik van Rsync brengt namelijk een groot voordeel met zich mee. Meer hierover, lees je op deze pagina. Ook lees je in dit artikel wat Rsync precies voor tool is.

 

Rsync: een korte introductie

Rsync is een computerprogramma dat je gebruikt om bestanden en directory’s te synchroniseren. Gebruik je deze tool, dan zijn de bestanden op computer X altijd hetzelfde als de bestanden op computer Y. Dit is handig als je zelf meerdere computers gebruikt, maar ook als jij en je collega’s exact dezelfde bestanden willen gebruiken op de computer. Gebruik je Rsync op je werk en past een collega een bestand aan op zijn of haar computer, dan krijg je op jouw pc ook de laatste versie van het betreffende bestand te zien. Hier zorgt de tool Rsync voor.

rsync logo

Het belangrijkste voordeel van Rsync

Naast het feit dat Rsync bestanden goed synchroniseert, brengt deze tool nog een ander belangrijk voordeel met zich mee. Rsync zorgt er namelijk niet alleen voor dat de bestanden op twee computers hetzelfde zijn, maar het kan ook delen van bestanden controleren.

 

Stel, je hebt een bestand van 5GB op je computer staan. Dit bestand pas je aan. Rsync speelt hier slim op in. Het bestand van 5GB wordt niet in zijn geheel aangepast op je andere computer, maar wordt eerst uitvoerig gecontroleerd. Het computerprogramma legt de twee versies van het bestand naast elkaar en haalt alle aanpassingen die je gedaan hebt op deze manier naar voren. Vervolgens worden deze aanpassingen doorgevoerd in het oude bestand, dat je nog niet aangepast hebt.

 

Alleen de aanpassingen die je hebt gedaan, bijvoorbeeld van 2GB, worden aangepast in het andere bestand op de andere computer. Dit betekent dat het betreffende bestand slechts deels gesynchroniseerd wordt. Hier wordt niet alleen tijd, maar ook veel bandbreedte mee bespaard.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -