Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 16-04-2018

Als ondernemer kun je vele verschillende tools gebruiken om het succes van je online business te meten. Eén van deze tools is AWStats. Op deze pagina lees je wat dit voor tool is, wat je ermee kunt en wat het verschil is tussen AWStats en de bekende tool Google Analytics.

 

Wat is AWStats?

AWStats is een online tool die je kunt gebruiken om je websitestatistieken te onderzoeken. De tool verzamelt de statistieken voor je en jij kunt de statistieken eenvoudig online inzien. Uit de statistieken die AWStats verzamelt, kun je bepaalde conclusies trekken. Wellicht moet je een bepaalde pagina wat aanpassen of wil je een pagina verwijderen. Dit alles om de statistieken van je website te verbeteren.

 

Wat kun je met AWStats?

Met AWStats kun je zien hoe vaak je website bezocht wordt. Ook kun je zien welke pagina’s er veel bezocht worden en welke pagina’s minder populair zijn. Kortom, de tool geeft je een duidelijk beeld van de statistieken van je website. Dit inzicht kun je gebruiken om je website beter te beheren.

Wat is het verschil tussen AWStats en Google Analytics?

AWStats lijkt een beetje op Google Analytics, de website tool van Google. Daarom halen veel mensen deze tools door elkaar. Toch is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen AWStats en Google Analytics. Dit verschil zit in de methodes die de tools gebruiken om de bezoekersstatistieken van je website te berekenen.

 

De tool AWStats maakt gebruik van de zogeheten logfile analysis. Hierbij worden de statistieken van een website direct uit de logfiles van de webserver gelezen. Dit zegt je misschien niet zo veel, maar door de logfile analysis van AWStats telt de tool elk bezoek. Ook als een pagina niet volledig ingeladen wordt door de browser, wordt dit bezoek meegeteld in de website statistieken die AWStats laat zien.

 

Google Analytics werkt anders. Deze tool werkt namelijk met page tagging, waarbij er alleen data verzameld wordt als de browser van de bezoeker dit toestaat. Alleen als het script van Google Analytics opgeroepen wordt door de browser, wordt er informatie verzameld. Heeft een internetgebruiker geen javascript en kan een pagina daarom niet ingeladen worden? Dan wordt dit bezoek niet geteld. Ook als een pagina weg geklikt wordt voor deze helemaal ingeladen is, staat dit bezoek niet bij de statistieken. Kortom: Google Analytics laat lagere statistieken zien, maar is wel betrouwbaarder dan AWStats.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -