Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 09-07-2018

Gitlab is een platform, wat in 2012 door de Nederlander Sytse Sijbrandij werd opgericht. Een paar jaar na het oprichten van dit platform verhuisde de succesvolle zakenman van Utrecht naar Silicon Valley, vaak gezien als het hart van de wereldwijde innovatie. Het platform wat door Sijbrandij werd opgezet kan vergeleken worden met Google Docs. Waar men in Google Docs samen aan tekstdocumenten kan werken, is het met Gitlab mogelijk om samen te programmeren. In dit artikel gaan we dieper in op het nut van het platform Gitlab.

 

Samen programmeren is vaak efficiënter

Wanneer men aan grote softwareprojecten werkt, is de kans groot dat verschillende stukken code van elkaar afhankelijk zijn. Dit maakt het erg lastig om los van andere teamleden stukjes code uit te werken, die tezamen een programma moeten vormen. Veel efficiënter is het, wanneer verschillende programmeurs op hetzelfde moment aan dezelfde code kunnen werken. Gitlab is een platform die deze mogelijkheid biedt.

 

Terwijl je aan de code van een programma werkt, zijn de veranderingen direct zichtbaar voor andere teamleden. Zij kunnen bijdragen aan het programma door de zojuist ingevoerde code opnieuw bij te werken. Zo kun je vanaf verschillende locaties heel eenvoudig met elkaar samenwerken!

Hoe kan ik zelf Gitlab gebruiken?

Het is heel eenvoudig om Gitlab te gebruiken! Veel bedrijven kiezen ervoor, om het programma op een eigen server te installeren. Dit kan met een gratis versie, maar ook met verschillende betaalde pakketten. Des te meer voor Gitlab betaald wordt, des te meer functies kun je logischerwijs ook gebruiken. “Core” is de meest simpele versie van Gitlab, gevolgd door het “Starter”-, “Premium”- en “Ultimate”-pakket. Prijzen voor deze pakketten lopen uiteen van $0 per gebruiker per maand tot $99 per gebruiker per maand.

 

Met deze pakketten wordt een totaaloplossing geboden voor de ontwikkeling van programma’s. Werk de code uit, verifieer of de code geen fouten bevat, test het programma en breng deze vervolgens uit!

 

Vragen over het gebruik van Gitlab

Een van de voordelen die Gitlab haar gebruikers biedt, is de grote community achter het programma. Binnen deze community kun je meer te weten komen over de functies van Gitlab, kun je ervaringen uitwisselen, enzovoorts. Zo ben je niet afhankelijk van de klantenservice dit Gitlab haar gebruikers zelf biedt. Op website van Gitlab, Gitlab.com, vind je een uitgebreide beschrijving van de verschillende pakketten die worden aangeboden. Zo kun je voor je eigen organisatie bepalen welk Gitlab-pakket het beste bij je past.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -