Vimexx Facebook

Hoe los je een white screen of death op in Wordpress?

Bijgewerkt op 28-09-2022

Wanneer je een websitehouder bent en regelmatig met Wordpress werkt, zal het white screen of death je niet onbekend zijn. Op internet zijn er talloze topics te vinden over dit onderwerp, waar iedere websitehouder mee te maken kan krijgen. Het is een zeer naar probleem, waarvan de oplossing ingewikkeld lijkt. In dit artikel vertellen we je meer over dit probleem en beschrijven we de mogelijke oplossingen hiervoor! 

 

Probleem dat ontstaat bij een white screen of death

Na het openen van je website zie je enkel een wit scherm. In eerste instantie denk je wellicht dat het aan de browser van je computer ligt. Het opnieuw opstarten van je computer levert echter niet het gewenste resultaat op: het scherm is nog steeds wit! Wanneer je op internet zoekt naar het probleem dat zich voordoet, zal je al snel bij het white screen of death uitkomen. Hierbij is niet alleen het scherm van je website wit, ook is het niet langer mogelijk om nog in te loggen op je website.

Let op: niet iedere white screen of death is hetzelfde! In sommige gevallen is de website zelf niet meer te zien, maar kun je nog wel inloggen door “/wp-admin” achter de url van je website te plakken.

 

Oplossing voor het white screen of death doorvoeren

Plugins uitschakelen
Het is enigszins afhankelijk van het type white screen of death waarmee je te maken hebt, hoe je deze het beste op kunt lossen. Mocht je nog in kunnen loggen op je website, dan is de oplossing vaak snel gevonden. Kies in dit geval voor het uitschakelen van de plug-ins op je website.

Plugins uitschakelen binnen Directadmin
Kan je niet meer inloggen? Dan kan je plugins uitschakelen door binnen je hosting naar de bestandslocatie domains/[jouwdomein]/public_html/wp-content te gaan.
Binnen die map kan je de map plugins tijdelijk hernoemen waarna al je plugins zullen worden uitgeschakeld. Zodoende kan je kijken of een plugin de boosdoener is.

Wil je een losse plugin uitschakelen? Dan doe je hetzelfde maar dan binnen domains/[jouwdomein]/public_html/wp-content/plugins.

Leeg de cache van je browser en kijk nu nog eens of de website werkt. In veel gevallen is het probleem hiermee verholpen.

Plugins uitschakelen via je database

Mocht bovenstaande niet helpen dan kun je de plug-ins ook via de database achter je website uitschakelen. In het “wp-config.php”-bestand op de server van je website vind je de inloggegevens voor je database. Daarna kan je binnen je database naar wp_options gaan. Binnen deze tabel ga je daarna naar de active_plugins tabel. Via je hier kan je kiezen om alle plugins uit te schakelen of juist specifieke plugins.  Nadat je de plug-ins op deze wijze uitgeschakeld hebt, zal je website weer werken.

 

Lukt het niet om je website op deze wijze te herstellen? Zorg er dan voor dat ook de theme van je website gedeactiveerd wordt en activeer de oorspronkelijke template van Wordpress zelf.

Mocht je een http 500 error krijgen, dan kun je altijd nog kijken in de foutlog wat er precies mis gaat!

Heeft deze handleiding je goed geholpen?
- 5 van 5 sterren -