Wat is een Inodes limiet?

Bijgewerkt op 08-08-2022

Vimexx hanteert een inode limiet om ervoor te zorgen dat het bestandssysteem niet overbelast wordt. Bij de meeste pakketten heb je een inode limiet van 500.000, bij een Extreme pakket ligt dit aantal op 2.000.000. Reseller pakketten hebben 500.000 inodes per gebruiker ter beschikking. Eén inode staat voor 1 bestand op je hostingpakket, dat wil dus zeggen dat je altijd 500.000 losse bestanden kwijt kan, afgezien van je reguliere opslagruimte.

Onder regulier gebruik haal je de inode limiet bijna nooit. Mocht je nou toch aan de limiet komen dan ligt de oorzaak vaak bij een volgelopen cache, een cronjob of bijvoorbeeld door logs en andere bestanden waar er te veel van zijn. Wil je weten hoeveel inodes je nu gebruikt? Dan is dit in te zien aan de rechterkant van Directadmin, bij de statistieken (de statistieken zijn niet realtime, maar kunnen worden geupdate door op Disk Usage te klikken).

1. Inodelimiet overschreden
  2. Op welke plek vind ik de meeste bestanden?

1. Inodelimiet overschreden

Als je aan de limiet van je inodes zit is het niet meer mogelijk om bestanden bij te schrijven op je pakket. Hierdoor kan het zijn dat je website niet meer werkt, of dat je geen mail meer binnen krijgt. Je kan een eventuele blokkade naar aanleiding van het behalen van dit limiet opheffen door logs, cache van je website en andere overtollige bestanden van je webhosting pakket te verwijderen. Zodra het aantal bestanden weer onder je limiet zitten zal de blokkade automatisch opgeheven worden.

2. Op welke plek vind ik de meeste bestanden?

Ben je nu benieuwd waar de meeste bestanden zich bevinden? Dan is het mogelijk om dit door middel van een SSH verbinding te checken. Let er wel op dat het handig is als je enige SSH kennis hebt.

Allereerst log je in via SSH, eenmaal ingelogd navigeer je naar de home van je pakket door het commando

cd

uit te voeren. Als dit is gelukt gaan we het volgende commando uitvoeren:

for i in *; do echo -e "$(find $i | wc -l)\t$i"; done | sort -n

Je krijgt nu een overzicht van de grootte van de onderliggende mappen, uitgedrukt in het aantal inodes. Als je benieuwd bent naar de verdeling van de inodes van de onderliggende mappen navigeer je middels SSH eerst naar de gewenste map en voer je het commando opnieuw uit om een nieuwe lijst te krijgen.

Kom je er nou echt niet uit? Maak je geen zorgen en neem contact op met de helpdesk! Dit kan via de live chat of door een ticket aan te maken!