Hoe maak ik een redirect (301) via de .htaccess?

Bijgewerkt op 23-11-2022

Naast de standaard redirect mogelijkheden in het Vimexx dashboard en Directadmin kun je natuurlijk ook rechtstreeks via het .htaccess bestand zelf een redirect/doorverwijzing aanmaken. Dit kan wel wat ingewikkelder zijn dan via de genoemde opties. Echter kun je deze handleiding volgen om zelf handmatig in de .htaccess een redirect/doorverwijzing aan te maken!

We bespreken de volgende methodes:

1. 301 redirect via .htaccess
  2. 301 redirect via mod_rewrite
  3. 301 redirect via php

301 redirect

Een 301 redirect is eigenlijk de beste manier om een redirect op te zetten. Een 301 redirect stuurt je automatisch door maar doet dit gelijk op een veilige manier. Hierdoor krijg je geen penalty's van zoekmachines. Bij een 302 kan dit wel optreden helaas.

Het verschil tussen een 301 en een 302 redirect is vrij eenvoudig.

Een 301 redirect houdt in dat het een permanente verwijzing is. De bezoekers en zoekmachines worden doorgezet naar de nieuwe URL. SEO technisch gezien zorgt dit er ook voor dat de nieuwe URL de opgebouwde waarde krijgt van de oude URL waar men vandaan komt.

Een 302 redirect houdt in dat het een tijdelijke verwijzing betreft. Voor de bezoekers is dit verder niks anders, echter voor de zoekmachines betekent dit dat de oorspronkelijke URL weer op korte termijn zal werken. De opgebouwde waarde van de oude URL blijft dan ook gekoppeld aan de oude URL.

Er zijn verschillende methodes om een 301 redirect te maken. We bespreken er een paar.

301 redirect via .htaccess

Wanneer je nog geen .htaccess aanwezig hebt in je website kun je deze eenvoudig zelf aanmaken door een simpel text bestandje te maken. Deze noem je dan .htaccess en je haalt de .txt extensie weg.

Wanneer je de .htaccess gaat bewerken dien je voor de redirect de volgende code toe te passen:

Redirect 301 /oude/url http://www.jouwdomein.nl/nieuweurl

Zoals het voorbeeld laat zien, zet je eerst de oude URL neer en daarna de nieuwe URL. De nieuwe URL dient de volledige URL te zijn, dus inclusief http://  of https://

301 redirect via mod_rewrite

Wanneer iemand redirect naar jouw website, maar dit naar de verkeerde URL doet, kan dit ervoor zorgen dat de verkeerde URL een pagerank opbouwd. Vaak is dat niet gewenst. Je kunt de inkomende redirect dan ook afvangen en verwerken naar de URL zoals jij hem wilt hebben. Hier zal dan ook gewoon de pagerank op worden opgebouwd. Dit kan gedaan worden door middel van mod_rewrite. De mod_rewrite methode gebeurd ook in de .htaccess. Echter zit dit wat anders in elkaar dan een gebruikelijke redirect.

Zo'n mod_rewrite redirect kun je als volgt opstellen.

RewriteEngine On
rewritecond %{http_host} ^jouwdomein.nl
rewriteRule ^(.*) http://www.jouwdomein.nl/$1 [R=301,L]

301 redirect via PHP

Voor een 301 redirect hoef je niet altijd de .htaccess te gebruiken. Je kunt ook via php een header creëren in de index, welke er voor zorgt dat je doorgestuurd wordt als zijnde een 301 redirect zoals in de .htaccess.

Dit gaat als volgt.

<?php
header( "Status: 301 Moved Permanently" );
header( "Location: http://www.jouwdomein.nl/" );
exit();
?>

Op het einde wordt een 'exit();' gebruikt, dit is niet per se nodig maar wel zo netjes.

Voor vragen kan je natuurlijk altijd terecht op onze support kanalen, dan helpen we je graag zo snel mogelijk verder!