Vimexx Facebook

Wat is een Captcha?

Bijgewerkt op 10-06-2024

CAPTCHA, oftewel "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart", is een techniek om computers en mensen van elkaar te kunnen onderscheiden. Deze techniek wordt vaak toegepast op formulieren binnen websites om zodoende spam via deze formulieren tegen te gaan. De verschillende opdrachten of controles van een Captcha worden ook wel “Challenges” genoemd.

Challenges

De betreffende Challenges zijn er in verschillende soorten. Zodoende heb je Challenges in de vorm van afbeeldingen bij elkaar zoeken (Google ReCaptcha), rekensommen oplossen of bijvoorbeeld teksten ontcijferen uit afbeeldingen.

Helaas komt het tegenwoordig in zeldzame gevallen wel voor dat een Captcha gekraakt kan worden. De betreffende bots die dit proberen kunnen tegenwoordig dusdanig intelligent ontwikkeld zijn dat ze afbeeldingen en teksten kunnen lezen, en zodoende alsnog het formulier misbruiken. Echter komt dit niet vaak voor en blijft het wel een veilige en veel gebruikte methode om bots tegen te houden.

Zelf een Captcha gebruiken

Vaak is een Captcha te verkrijgen via een plugin of module voor je website. Wanneer je gaat zoeken in bijvoorbeeld de plugins omgeving van Wordpress, zie je al genoeg mogelijkheden voorbij komen. Daarnaast is het ook mogelijk om rechtstreeks via Google zelf een Captcha aan te vragen en in te stellen. Meer informatie hierover vind je op https://www.google.com/recaptcha

 

Heeft deze handleiding je goed geholpen?
- 5 van 5 sterren -