Hoe koppel ik een extern domein aan mijn pakket?

Bijgewerkt op 27-09-2021

Wanneer je jouw domein bij een externe registrar hebt staan, kan je deze uiteraard gewoon aan onze hosting koppelen. Je kunt dit gemakkelijk doen met onze (whitelabel) nameservers of middels losse DNS records. Beide manieren leggen we in deze handleiding uit!

1. Voeg je domein toe in DirectAdmin
  2. Stel onze nameservers in bij je domein
  3. Stel handmatig de DNS records van jouw hosting in
    1. Zoek de IP adressen van jouw hosting op
    2. Wijs de DNS van je domein naar jouw pakket

Je kunt kiezen voor het koppelen middels Nameservers of DNS records je hoeft nooit beide te doen.

1. Voeg je domein toe in DirectAdmin

Allereerst moet je jouw domein toevoegen in je hosting pakket. Dit moet je doen ongeacht de manier waarop je het domein wilt koppelen.

Hiervoor moet je inloggen op jouw hosting pakket en je naar Domain Setup.

Add another domain

Hier druk je op Add Another Domain om je domein toe te kunnen voegen.
Vul achter "Domain" jouw domeinnaam in en laat de rest van de instellingen gewoon staan, tenzij je weet wat je doet.

Klik hierna op Create om jouw domein toe te voegen.

2. Stel onze nameservers in bij je domein

Wanneer je de nameservers wijzigt naar die van ons, zal jouw volledige DNS beheer in je hosting pakket plaatsvinden.
Dit is verreweg de gemakkelijkste manier om je domein te koppelen aan onze hosting, maar is niet altijd wenselijk.

Wij raden het echter wel aan, zodat wij je kunnen helpen, mochten er problemen zijn met je DNS.

Hoe je de nameservers precies moet instellen, verschilt bij iedere registrar. Je kunt echter altijd bij je domeinbeheer de nameservers instellen.
Hieronder zie je onze nameservers:

Nameservers

Bij sommige registrars moet je naast de nameservers ook die IP adressen van deze nameservers opgeven voor het koppelen.
Daarom staan deze ernaast weergegeven.

Als je de nameservers van je domein hebt gewijzigd, zal je domein na ongeveer 4 uren gekoppeld zijn aan onze hosting!

3. Stel handmatig de DNS records van jouw hosting in

Naast het wijzigen van de nameservers, kan je ook je domein middels DNS records koppelen.
Soms is dit wenselijk, wanneer je het DNS beheer wel bij de registrar wilt houden.

3a. Zoek de IP adressen van jouw hosting op

Allereerst moet je de IP adressen van de server waarop jouw hosting pakket staat achterhalen.

Ga naar DirectAdmin en druk op DNS Management. Je komt nu op een pagina met DNS records.

DNS A records

Het minimale wat je moet overnemen zijn de "A records" voor "voorbeeld.nl" en "www.voorbeeld.nl".

DNS AAAA records

We raden echter aan om ook de equivalente "AAAA records" over te nemen, zodat je ook middels IPv6 bereikbaar bent!

3b. Wijs de DNS van je domein naar jouw pakket

Als je de DNS records overgenomen hebt, ga je naar het DNS beheer van je domein.
Hoe dit precies zal werken, is afhankelijk van je registrar. Hoe het DNS beheer werkt verschilt namelijk binnen verschillende systemen.

Wat je moet doen is in ieder geval de IP adressen van de A records wijzigen naar de IP adressen die je opgezocht hebt.
Je zult waarschijnlijk standaard geen AAAA records hebben, dus moet je deze records toevoegen en de opgezochte waarden geven.

Mocht je er niet uitkomen, zoek dan contact op met de support van je registrar en lever de nameservers of DNS records aan.
Als je de DNS records niet kunt vinden, helpen we je hier graag mee! Zoek ons op de live chat op, of stuur een ticket!