Hoe stel ik de PHP versie per domeinnaam in?

Bijgewerkt op 19-07-2019

Je kunt bij Vimexx per hosting pakket je PHP instellingen aanpassen. Zo kan je zelf bepalen welke PHP versie je draait en welke modules je in of uitschakelt om zodoende voor jouw project de ideale instellingen te kunnen configureren. Soms komt het echter voor dat je voor een andere domeinnaam graag een andere PHP versie wil draaien om zo ook deze website te kunnen hosten zoals jij dat wenst.

Via onderstaand stappenplan leggen wij uit hoe je per domeinnaam de PHP versie kunt instellen:

Stap 1: Log op DirectAdmin en kies het domein

De eerste stap is dat je in DirectAdmin inlogt en vervolgens kiest op welk domein je de PHP versie wil gaan wijzigen. Wij maken zoals in de afbeelding hieronder de keus om domeinnaam1.nl te gaan wijzigen.

Kies de domein in directadmin

Stap 2: Open de pagina Select PHP version

Eenmaal ingelogd in DirectAdmin ga je naar de pagina "Select PHP version", zoals hieronder aangewezen in de 2e afbeelding. Op deze pagina kun jij al jouw php instellingen en modules wijzigen voor het hele hosting pakket, maar dus ook per domeinnaam.

PHP versie per domeinnaam instellen

Stap 3: Kies de PHP versie per pakket of per domeinnaam

De volgende stap is om de PHP versie van het hele pakket in te stellen, of te kiezen om de php versie per domeinnaam in te stellen. PHP is voor het hele pakket al correct geconfigureerd zoals wij willen. We willen echter voor domeinnaam1.nl een andere PHP versie kiezen en daarbij instellingen en modules wijzigen. Hiervoor klikken we op "Click here for domain settings" welke je rechts bovenaan het venster kunt vinden.

PHP versie instellen

Eenmaal hierop gedrukt krijg je hetzelfde scherm te zien als hiervoor, maar kun je dus de PHP versie per domeinnaam instellen, de specifieke PHP modules per domeinnaam aan of uitzetten en zelfs eventueel de PHP settings wijzigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als het PHP upload limit, memory limit of de max_input_vars.

PHP versie instellen

Stap 4: Wijzig php modules per domeinnaam

Je hebt de PHP versie gewijzigd naar 7.2 in dit geval voor domeinnaam1.nl en wil daarnaast ook graag op PHP 7.2 de redis module die PHP kent gebruiken? Dat kan, hiervoor vink je op dezelfde pagina bij de php modules onderaan het vinkje achter redis aan. We hebben het in onderstaande afbeelding uitgevoerd.

PHP modules wijzigen

Stap 5: Wijzig PHP settings per versie

Als laatste wil je bijvoorbeeld je memory_limit en max_input_vars verhogen voor de PHP versie die je bij dit domein gebruikt. In dat geval klik je bovenaan op "Show php settings" zoals in onderstaande afbeelding:

php settings per domeinnaam wijzigen

Eenmaal hierop geklikt opent een nieuw scherm waarop je de PHP instellingen naar wens kunt wijzigen.
Wij hebben in dit voorbeeld de PHP memory_limit gewijzigd naar 2048MB en de max_input_vars naar 20000 gezet.
Als je alles naar wens hebt ingesteld, klik je onderaan de pagina op "Save" waarna je instellingen netjes worden opgeslagen.
Binnen 5 minuutjes zal alles werken met de door jou gekozen settings!

PHP settings

Stap 6: Test jouw ingestelde PHP versie

De PHP versie, modules en settings zijn zo goed ingesteld. Eenmaal opgeslagen via de save knop, is het raadzaam om even te testen of de PHP versie goed geladen word. Hiervoor adviseren we je om een bestand genaamd phptest.php aan te maken de public_html map van het door jou gewijzigde domein. In dit bestand plaats je vervolgens onderstaande code:

<?php
phpinfo();
?>

Je slaat dit bestand vervolgens op en opent je webbrowser opnieuw.
Vervolgens surf je naar het aangemaakte bestand toe in de adresbalk, dus bijvoorbeeld: http://www.voorbeeld.nl/phptest.php
Hier zal vervolgens een php info pagina weergegeven worden waarop je de PHP versie en instellingen kunt zien die op je site gebruikt worden.
Dit zou overeen moeten komen met wat je zojuist hebt ingesteld.

De PHP info pagina ziet er als volgt uit:

PHP versie per doeminnaam instellen

Jouw PHP versie per domeinnaam is nu succesvol ingesteld waardoor de website of jouw software nu op deze PHP versie zal draaien. Veel plezier ermee!