Hoe kan ik de browser cache en DNS cache legen?

Bijgewerkt op 25-07-2023

Wanneer je wijzigingen aangebracht hebt aan je website of aan de dns van je domein, kan het voorkomen dat je deze wijzigingen niet direct ziet. Dit komt door cache. Cache is een kleine opslag waarin gegevens tijdelijk worden opgeslagen. Over het algemeen vervalt deze cache na een x aantal uur. Meestal 5 tot 12 uur. Maar het kan dus zijn dat je graag direct je wijzigingen zichtbaar wilt hebben, dan zul je de cache handmatig moeten legen. In dit artikel behandelen hoe je dat kunt doen voor je internet browser en de dns cache van je pc.

1. Cache van je internet browser
  2. DNS cache legen van je pc
    1. Windows
    2. Mac/Apple

Cache van je internet browser

We behandelen hier een aantal internet browsers waarvoor je de cache kunt legen.

Google Chrome

Stap 1. Klik rechts bovenin in de balk op het menu icoon

Stap 2. Selecteer "meer hulpprogramma's"

Stap 3. Selecteer "browsergegevens wissen"

Stap 4. Klik op de knop "gegevens wissen"

Mozilla Firefox

Stap 1. Klik rechts bovenin in de balk op de menu knop

Stap 2. Selecteer "Voorkeuren"

Stap 3. Selecteer links "Privacy & beveliging"

Stap 4. Klik op de knop "Nu wissen" bij het onderdeel "Gebufferde webinhoud"

Internet explorer

Stap 1. Klik op het tandwieltje rechts bovenin in de balk

Stap 2. Selecteer beveiliging

Stap 3. Selecteer "Verwijder browser history"

Stap 4. Vink de onderdelen aan die je wilt legen en klik op verwijderen

Safari

Stap 1. Ga naar Voorkeuren

Stap 2. Klik op het tabblad "Privacy"

Stap 3. Selecteer "Beheer websitegegevens"

Stap 4. Selecteer "Verwijderd alles"

DNS cache legen van je pc

De dns cache voor je pc kun je als volgt legen.

Windows

Stap 1. Ga naar start en typ "cmd". Klik met de rechtermuisknop er op en selecteer "Uitvoeren als administrator"

Stap 2. Voer het commando in: "ipconfig /flushdns" en druk op enter

Stap 3. Je krijgt nu de bevestiging dat het leeg gehaald is!

Mac/Apple

Stap 1. Open terminal via programma's

Stap 2. Voer het commando uit (zonder quotes " ") wat behoord bij jouw MacOS versie en druk op enter:

• Versie: macOS Sierra 10.12 en macOS High Sierra 10.13
    • Commando: "sudo killall -HUP mDNSResponder"
  • Versie: OS X 10.11
    • Commando: "sudo dscacheutil -flushcache"
  • Versie: OS X 10.10.4 (of hoger)
    • Commando: "sudo dscacheutil -flushcache"
  • Versie: OS X 10.10
    • Commando: "sudo discoveryutil udnsflushcaches"
  • Versie: OS X 10.9
    • Commando: "dscacheutil -flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder"
  • Versie: OS X 10.7  – 10.8
    • Commando: "sudo killall -HUP mDNSResponder"
  • Versie: OS X 10.5 – 10.6
    • Commando: "sudo dscacheutil -flushcache"

Stap 3. Wanneer er gevraagd wordt om een wachtwoord, dien je deze in te vullen en door te gaan.

Mocht het na het legen van de dns nog niet in orde zijn dan kan het zijn dat je netwerk nog DNS cache. Vaak helpt het dan om je router bijvoorbeeld opnieuw op te starten. Mocht dat ook niet werken dan zul je helaas toch wat langer moeten totdat deze cache automatisch vervalt.

Kom je er nou echt niet uit? Maak je geen zorgen en neem contact op met de helpdesk! Dit kan via de live chat of door een ticket aan te maken!