Wat is SNI (Server Name Indication)?

Bijgewerkt op 23-01-2022

Als je naar een website op het internet surft, wordt er een verbinding gemaakt tussen jouw eigen PC en de server waar de website op staat. De data die deze twee computers met elkaar uitwisselen, wordt zonder encryptie over het internet gestuurd. Dit betekent dus dat als een kwaadwillende jouw login gegevens van bijvoorbeeld je internetbankieren, of een website wil weten, enkel deze pakketjes zonder encryptie moet onderscheppen waarna die alles kan zien.

Hiervoor is SSL in het leven geroepen, waardoor deze data wordt voorzien van encryptie, waardoor je niet zomaar meer kunt zien wat er in deze data zit en er ook geen interessante wachtwoorden uit kunt halen. Om SSL te activeren, heb je een SSL-certificaat nodig welke wij als Vimexx volledig gratis voor jou installeren op ieder hosting pakket.

Om SSL te kunnen installeren, had je voorheen een eigen dedicated IP-adres nodig. Een SSL-certificaat kon namelijk maar op maximaal 1 uniek IP-adres draaien. Doordat alle IP-adressen in de wereld nagenoeg op zijn, is er iets nieuws in het leven geroepen, namelijk SNI: Server Name Indication. Deze techniek heeft ervoor gezorgd dat de limiet van 1 SSL-certificaat per IP-adres opgeheven is en we nu zonder nieuwe IP-adressen te hoeven gebruiken wel SSL-certificaten kunnen installeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van SNI?

De nieuwe techniek genaamd SNI heeft meerdere voor- en nadelen. Niet alle oudere browsers zoals onder andere Internet Explorer 6.0 ondersteunen SNI. Hierdoor zal de website niet over SSL geladen kunnen worden. Echter wordt er nog maar heel erg weinig gebruik gemaakt van deze browsers en vormt dit nadeel met de dag minder een probleem.

Alle nieuwe desktop en mobiele browsers ondersteunen wel SNI. Hierdoor kunnen we het internet steeds veiliger maken en ervoor zorgen dat er geen vervelende dingen meer gebeuren. Tevens, doordat we niet meer per SSL-certificaat een IP-adres hoeven te reserveren, komen er ook weer veel IPv4-adressen vrij. Dit heeft als voordeel dat we weer verder kunnen uitbreiden en nieuwe diensten op de vrijgekomen IP-adressen kunnen leveren. Dit bespaart jou daarom extra kosten voor een IP adres welke wij direct hebben doorgerekend in onze prijzen.